15.12.13 – Norsk sett utenfra: Sjuttu

sjuttuUtlendinger undrer seg over at nordmenn spiser råtten fisk til jul, mens det er praksis at man spiser noe ekstra godt til jul i de fleste andre land. Nå at julebordsesongen er i full gang, kan vi lese de obligatoriske varslene i avisene mot å spise rakfisk, som kan være direkte helsefarlig.

Man kan prøve å holde bakteriene i sjakk med store mengder hjemmebrent, men det er vel heller ikke den beste oppskriften på en hyggelig kveld. Utenlandske venner som ble dårlig etter julebordet, visste ikke om det var rakfisken eller hjemmebrenten som var årsaken.

For de aller fleste går det bra når de spiser rakfisk, mens noen får løs mage, som trøndere kaller for magaramp, magasjau, måggåsjau, sjuttu, eller når man blir virkelig dårlig til og med racersjuttu eller sprutsjuttu (fra Snorre Wist Almos trønderske ordliste). Nordmenn, beware – men nyt julebordet! (JK)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 15/12/2013, in JK, Spesielt norsk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: