08.12.13 – Norsk sett utenfra: Tidsriktig

tidsriktigOrdet tidsriktig har to forskjellige betydninger. Den første betydningen er kronologisk, som i frasen i tidsriktig rekkefølge. Dette er den eneste betydningen som fins på ordnett.no. Likevel er dette trolig ikke den mest brukte betydningen av ordet.

Når man leser ordet i boligannonser, hvor man reklamerer «god standard med tidsriktige og smarte løsninger», betyr det ikke at alle bøkene står i hyllene i kronologisk rekkefølge. Leiligheten i bildet er likevel ikke tidsriktig.

På ordnett.no blir ordet oversatt til engelsk som fashionable eller trendy. Det finnes ikke lignende ord tysk, fransk, spansk eller italiensk, så selve ordet er vel typisk norsk. Den første norske definisjonen på no.thefreedictionary er som følger tidens krav, en definisjon som avviser alt som ikke er trendy som feil eller utilstrekkelig (i henhold til disse kravene). Vil vi virkelig ha det slikt? (JK)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 08/12/2013, in JK, Spesielt norsk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: