27.11.13- Ukas språkmyte: Engelsk er et verdensspråk

English-as-Official-Language_MapEngelsk brukes daglig – overalt, sies det. Ut fra dette kunne en tenke seg at antallet engelsktalende i verden må være svært stort.

Tallet på engelsktalende varier noe avhengig av kildene en bruker.  Wikipedia oppgir at engelsk kan regnes som offisielt språk i 60 av verdens ca 200 land. Det ser ut til å være at 10-14 prosent av jordas befolkning bruker engelsk daglig. Det minste anslaget bygger på at det finnes 300 millioner som har engelsk som førstespråk og et like stort antall som har engelsk som andrespråk. I tillegg kommer 100 millioner fremmedspråksbrukere.  Det høyeste anslaget bygger en kilde som sier at det er 1 milliard engelskkyndige i verden, men da uten at ferdighetsnivå og bruksmengde er presisert.

Med en befolkningsmengde på ca 7,2 milliarder i verden, er nok 1 milliard et litt for lite antall til at en kan snakke om verdensspråk, eller? (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 27/11/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. As a friend of mine said long ago, if the Battle of Stamford Hill had gone the other way «Nordamerika skulle vaere norsktalend idag»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: