13.11.13 – Ukas språkmyte: Kinesisk er ett språk

Map_of_sinitic_dialect_-_English_versionKinesere snakker kinesisk sier man,  og tenker på mandarin som er nasjonalspråket i Kina. Utsagnet er upresist. Kinesere snakker massevis av språk som har sine røtter i landet. Nettstedet Ethnologue.com oppgir at det finnes 298 levende språk i Kina.

De ulike språkene i Kina referes ofte til som dialekter. Hvis en med begrepet «dialekt» mener gjensidig forståelige varieteter, er utsagnet ikke korrekt. Det er ikke slik at hvilken som helst kineser kan bruke sitt førstespråk og snakke med hvilken som helst annen kineser. Som sagt er det nærmere 300 språk i landet, og det er store forskjeller mellom dem. I en kinesisk sammenheng må begrepet dialekt heller forstås som en variant som status- og bruksmessig er underordnet mandarin, som har høyest prestisje.

To kinesere som møtes, men som  ikke kan snakke med hverandre, har et annet hjelpemiddel: Skriftspråket. De samme kinesiske tegnene brukes i mange språk, og selv om det er knyttet ulike lydlige realiseringer til tegnene, har de samme betydning, og dermed kan en skrive det en ønsker å uttrykke (jf. tegnet < 5 > som indikerer en gitt mengde, men denne  uttrykkes med så ulike ord som for eksempel «fem, five, fünf, cinco». ) det kinesiske skriftspråket bidrar  til å binde landet sammen, og det faktum at mange av dem har samme skriftspråk er et annet argument for å kalle de ulike språkene for dialekter.  (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 13/11/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: