06.11.2013 – Ukas språkmyte: Morsmålsprat i skolegården er uheldig

skolegardI 2007 presenterte en svensk skole ut et nytt ordensreglement som presiserte at minoritetsspråklige elever skulle nektes å bruke morsmålet sitt mens det er andre mennesker i nærheten.  I  2009 foreslo Ungdomsrådet i Farsund at elever med innvandrerbakgrunn skulle pålegges å snakke norsk (og til nød engelsk) i friminuttene. I 2010 sa daværende stortingsrepresentant Røe Isaksen at det var helt greit om skoler bestemte at det bare skulle snakkes norsk i skolegården. (Måten samiske barn ble behandlert på kjenner vi alle til.)

Selv om utsagnene er noenlunde like, er det trolig flere myter som ligger under. Svenskene begrunnet forslaget med at de ville unngå bråk på skolen. I Farsund kunne ikke  norske elever vite om deres medelever snakker stygt om dem når de roper til hverandre på morsmålet. Røe Isaksens argument fanger opp begge disse dimensjonene. Han ville at skolen skulle ha noen felles regler slik at alle kan kommunisere og sameksistere.

Selvsagt bør norsk være norsk lingua franca i Norge, men at morsmålsbruk ødelegger for dette, er en myte. Det har også kunnskapsministeren erkjent.  (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 06/11/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: