04.10.13 – Ukas trivia og quiz: Svar

esophageal-speech200Det finnes flere måter:

Personer som mangler strupehode (etter å ha fjernet det ved operasjon), kan starte en luftstrøm ved å svelge luft ned i magesekken og så «rape» den kontrollert opp igjen. De som mestrer denne teknikken, kan få til forbausende god tale. Det er enkelt å endre kvaliteten på lyden av en rap. Neste gang du skal rape kan du forsøke å si for eksempel «ja» eller «ai». Du trenger ikke å vente til du har drukket noe kullsyreholdig: Svelg luft slik strupeløse gjør, og du kan prøve øsofagus-stemme (spiserørsstemme).

Bukalisk stemme er et annet alternativ. Du lager en luftlomme mellom tennene og kinnet, og når lufta presses ut, dannes en lyd som kan være grunnlaget for tale. Dette er beskrevet tidligere i kalenderen.

En tredje måte er en såkalt faryngal stemme. En kan lage et lukke bak i munnen ved å presse tunga opp mot den bakre delen av bløtganen. På denne måten stenges passasjen gjennom nesehulen. Hvis strupehodet heves med åpningen mellom stemmerissen  lukket, eller hvis svelget lages trangere ved at tungerota presses bakover, dannes det et overtrykk i hulrommet over strupehodet. Lufta siver ut mellom tunga ganen, og denne lyden kan danne grunnlag for tale. Denne måten å lage «stemme» på begrenser det artikulatoriske repertoaret sidend eler av taleapparatet er forhindret fra å være aktivt, så antall mulig språklyder er begrenset. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 04/10/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: