27.09.13 – Ukas trivia og quiz: Svar

En pulmonisk luftstrøm er den vanligste energikilden for talespråk, men det finnes også andre måter å sette luft i bevegelse på.

1. Klikkelyder lages ved at en lager to lukker i munnhulen. Rommet mellom lukkene utvides slik at det skapes et undertrykk i rommet. Deretter åpnes et av lukkene, og luft strømmer inn. Resultatet er en klikkelyd. Slike lyder kan lages med leppene («kysselyd»), tungespissen (smatting), sidekanten av tunga (signal til hesten om at den skal gå), eller baktunga. I sørafrikanske språk finner en et rikt utvalg av klikkelyder.

2. En annen måte er å lage to lukker i talekanalen: et mellom stemmeleppene og et ved leppene/tennene/ganen. Hvis strupehodet løftes opp, skapes et overtrykk i munnen, og når det fremste lukket åpnes, høres en tydelig lyd. Slik lyder finnes i ca 20% av verdens språk, for eksempel i tigrinja.

Et annet alternativ er å senke strupehodet for å skape et undertrykk i munnhulen. Når det fremste lukkes åpnes, strømmer luft innover. Slike lyder finnes i 13% av verdens språk, for eksempel i vietnamesisk. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 27/09/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: