23.09.13 – Denne uka i språkhistorien: Bevar r-en!

Den 25. september 1991 behandlet Bremanger kommunestyre en spesiell sak under overskriften «Dialektsærpreg i Bremanger kommune». En av innbyggerne i Bremanger, Svein Kåre Senneset, hadde tidligere på året bedt kommunestyret om sette i verk tiltak slik at «den karakteristiske Bremanger- Ren (sic) vert teken vare på. Han meiner at særleg denne Ren er truga av skarre-Ren som brer seg.»

Formannskapet behandlet saken 10.04.91 og ba hovedutvalget for kultur om å uttale seg. Saksdokumentene inneholdt en kort språkhistorisk gjennomgang før det ble konkludert med at «[d]et beste vern oppnår ein alltid gjennom aktiv bruk. Folk må bli trygge på si dialekt, og være stolte av den. Mykje kan gjerast i barnehagar og skular for å gjere barna medvitne om dialektbruk, gjennom aktiv å arbeide med dialektane både skriftleg og munnleg.»

Formannskapet tilråding var identisk med rådmannens. Den 25.09.91 ble saken behandlet i kommunestyret  som gjorde enstemmig vedtak: «Som tilråding frå formannskapet».

Saken er omtalt i Dagbladet og av professor Arne Torp. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 23/09/2013, in OH, Språkhistorie. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: