20.09.13 – Ukas trivia og quiz: Svar

Svaret er fem, men det kan ogs å være fire avhengig av hvordan en teller.

Det er ikke alltid så enkelt å telle konsonanter. Det første en må avklare er om en snakker om språklyder eller bokstaver. Et ord som «lang» har tre språklyder – /laŋ/, men fire bokstaver <lang>.

Det slovenske ordet čmrlj har fem bokstaver, og det har også fem lyder, men er alle lydene konsonanter?

Det som er litt spesielt her er at ordet ser ut til fullstendig å mangle vokaler, og slike ord finner vi ikke på norsk. Det er likevel fellestrekk mellom strukturen i det slovenske ordet og strukturen i norske ord. Et norsk ord som «tretten» uttales ofte /tretn̩/. Ordet har to stavelser, men i den siste stavelsen er e’en falt bort slik at den bare består av en /n/. Denne n’en er kjernen i den andre stavelsen. Normalt er det vokalene som danner kjernen i stavelsen, men her er det altså n’en som har denne funksjonen.

I det slovenske ordet čmrlj er r’en kjernen i stavelsen. Den har altså funksjonen som vokaler normalt  har. Dermed kan en si at ordet har fem konsonanter (bokstaver) eller fire konsonanter (dersom en velger å vektlegge  r’en vokaliske funksjon).

En finner flere slike ord i slovensk: trg – «torg», grk – «greker».

I norsk er det flere konsonanter som kan ha stavelsesbærende funksjon: Tenk på den siste lyden i ord som «barten, bjørnen» uttalt uten e-lyd», eller ord som «skolen, ballen» uttalt av en bergenser (mange bergensere erstatter n’en med en l-lyd når e’en faller bort). OH

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 20/09/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: