28.08.2013 – Ukas språkmyte: Utviklede og enkle språk

erkMyten sier at tradisjonsrike kulturspråk som tysk og latin har utviklet en kompleks grammatikk, mens språkene til isolerte folkegrupper der en teknologisk utvikling ikke har funnet sted, har en enkel grammatikk.

Statistisk sett, er trolig det det motsatte som er tilfelle. Språk inneholder mye overflødig informasjon som personendelser for verb, kasusendelser for substantiv etc. Informasjonen som kommer fram gjennom disse endelsene kommer også fram på andre måter, for eksempel gjennom leddstilling eller gjennom konteksten.

Når språk spres, for eksempel gjennom erobring , imperialisme, migrasjon  eller modernisering, og tas i bruk av andrespråksbrukere, slipes mye av denne overflødige informasjonen bort. Dette kan vi observere i dagens engelsk som er mye fattigere på slik overflødig informasjon enn hva for eksempel latin er. Små språk som ikke spres , har større sannsynlighet for å vedlikeholde og utvikle sin komplekse struktur nettopp av den grunn av ingen lærer språkene som andrespråk.

(OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 28/08/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: