23.08.13 – Uka trivia og quiz: Svar

Den særegne kvaliteten på Donalds tegnefilmstemme var ikke ikke et resultat av elektronisk manipulering, men  heller en lyd frambrakt gjennom en luftstrømsmekanisme en ikke bruker i tale normalt.

For å lage Donalds stemme lager en en luftboble mellom kinnet og kjeven på den ene siden av munnen. Når en strammer muskulaturen rundt boblen, presses luften ut gjennom en trange passasjen mellom kinnet og jekslene, eller bak bakerste jeksel og danner en lyd som formes videre ved hjelp av artikulasjon. En alternativ måte er å lage en luftboble mellom tunga og den harde ganen, og så presse lufta ut mellom tennene på den ene siden av overkjeven (tunga stenger for luftgjennomstrømning mellom tennene på den andre siden). Denne prosessen, som krever en god del øvelse, frembringer en ganske høyfrekvent lyd. Den første metoden gir større muligheter for artikulasjon idet tunga er fri til å bevege seg. Bruker en den andre metoden, gjøres artikulasjonen primært med leppene. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 23/08/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: