21.08.13 – Ukas språkmyte: Kroppsspråk

bodylanguageMye av det som er sagt om kroppsspråk er rene myter. Dette forhindrer ikke at det stadig gis ut litteratur om hvordan en skal få innblikk i det en person egentlige mener ved å observere hva vedkommende gjør under samtalen. Her er tre myter:

1.  Kroppsspråket står for for 93% av kommunikasjonen.

Dette skulle bety at en skulle kunne slå av lyden på TV’en og fremdeles få med seg 93% av det nyhetsoppleseren formidler. Med dette som rettesnor skulle det heller ikke være nødvendig å tekste eller å dubbe filmer. Utsagnet forklarer også hvorfor det oppstår så mange misforståelser når en snakker med noen ved hjelp av telefon.

2. De som lyver unngår blikkontakt

Mens små barn finner det vanskelig å lyve mens de ser voksne rett i øynene, er det mange voksne (som etter å ha hørt om løgn og blikk) som intenst stirrer samtalepartneren i øynene over lengre tid enn hva som er vanlig. Når en snakker med noen, er det vanlig å skifte fokus. Hvis en har løyet, og deretter ser ned, vil en kanskje  kikke opp igjen for å se om samtalepartneren har tatt utsagnet for god fisk.

3. Armene i kors uttrykker motstand

Selvfølgelig kan en markere motstand ved å plassere armene i kors etter å ha argumentert mot et tåpelig innspill, men posisjonen uttrykker ikke motstand absolutt.

Hvis armer i kors indikerer motstand vil det være slik at de som er mest uenig med en foredragsholder ofte sitter på fremste rad i salen. Dersom man ikke har et bord å lene seg på (slik det er i forelesningssaler), er det naturlig å legge armene i kors. De som sitter på første rad har ikke en stolrekke foran seg som «beskytter»dem.  Armene i kors kan gi en slik beskyttelse. Dersom stolene i salen mangler armlener, er det også naturlig å legge armene i kors. Når stemningen i salen blir ledigere, finner man ofte andre armposisjoner., bare se etter.

Hvis det er kaldt i rommet kan en legge armene i kors for å holde varmen. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 21/08/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: