11.08.13 – Norsk sett utenfra: Kanskje

kanskjeNår en setning begynner med Muligens…, får du inversjon av subjekt og verb. Det vil si at verbet (V) kommer først, og så kommer subjektet (S): Muligens har (V) du (S) lest denne boka før? Man kunne i stedet si Mulig du (S) har (V) lest denne boka før? Ordet Mulig står for Det er mulig at…, som blir etterfulgt av en leddsetning, der vi ikke får inversjon.
Ordet kanskje har nesten samme betydning som muligens. Du kan bruke inversjon etter Kanskje, som i Kanskje er (V) forfatteren (S) til boka opprinnelig norsk? Men det er også mulig å si Kanskje forfatteren (S) er (V) opprinnelig norsk? Ordet kanskje er avledet fra kan skje, og kan derfor oppfattes som forkortelse for Det kan skje at… forfatteren er opprinnelig norsk. Boka på bildet er skrevet av Rebecca Dolen, som bor i Vancouver. Jeg har en norsk kollega som heter «Dolen» med etternavn, så det var derfor jeg tenkte at denne forfatteren kanskje er av norsk opprinnelse. (JK)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 11/08/2013, in JK, Spesielt norsk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: