01.08.13 – Ukas falske venn: Cancel

Det var tidlig på morgenen. Sola var ennå ikke oppe. Vi tøffet opp Rio San Juan, grenseelva mellom Nicaragua og Costa Rica og var i et område som begge land gjorde krav på. Saken var brakt inn for domstolen i Haag.

Horisonten viste tegn på at sola var på vei mot horisonten,  og idet vi rundet vi en sving  fikk vi en nicaragiansk forlegning i motlys: Bevæpnede soldater står som statuer i silhuett mot den rødfargede himmelen. Opp med kameraet, dette var et flott motiv!

Kameraet stod på automatisk – og blitzen kunne ingen unngå å se. På land ble all oppmerksomhet rettet mot båten som kom sigende, og via ropert ble vi kommandert inn til land. «Hvem hadde tatt bilde? Hvorfor ble fotoforbudet ikke respektert?» Majoren var ganske hissig. Det var bare å legge seg flat og si det som sant var. Vi hadde ankommet San Juan del Norte i høljeregn kvelden før og hadde ikke blitt informert om noe fotoforbud. Og da vi reiste videre klokka 0400 var det så mørkt at vi ikke hadde sett noen oppslag, om det fantes noen. Kapteinen erkjente at utlendingene han hadde ombord ikke var informert om fotoforbudet.

En operasjon måtte gjennomføres: Bildet måtte slettes. Jeg tilbød meg å gjøre det mens majoren så på. Det ble bryskt avslått. Han tok kameraet og etter noe plundring med den engelske instruksjonsteksten  kom han til funksjonen for sletting. Han trykte på «Cancel» og forventet at bildet skulle bli borte. Det ble det ikke. Han prøve de en gang til med samme resultat – betydelig mer amper. Hadde jeg gjort noe lurt for å blokkere slettefunksjonen? I så tilfelle kom han til å beslaglegge kameraet, i det minste minnebrikken, og kanskje var det best at vi ble igjen også slik at han fikk se nøye på hva vi hadde fotografert!

Jeg mobiliserte min beste spansk og prøvde å forklare at det spanske ordet han var på jakt etter – «Cancelar», som betyr å slette, hadde en annen betydning en det engelske «Cancel». Når han trykte på «Cancel» kansellerte han slettefunksjonen og ikke bildet. Skulle bildet slettes måtte han gjøre slik og sånn. Han sjekket at det famøse bildet jeg hadde tatt, var det siste på kameraet, og han registrerte hvilket som var det nest siste. Så startet han sletteprosedyren igjen og trykket ikke «Cancel». Spionbildet var borte!

Vi ba om unnskyldning nok en gang, beklaget og beklaget. Majoren aksepterte det og fovandlet seg til hjerteligheten selv: Selvsagt var nicaraguanske soldater i soloppgang et nydelige motiv, men det var dessverre ikke lov til å fotografere. Det beste var nok at bildet nå var borte. God tur videre! Og: Ikke ha kameraet framme når dere passere de andre militærpostene videre oppover elva!

Reklamer

About olafhusby

Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Posted on 01/08/2013, in Falske venner, OH. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: