24.07.13 – Ukas språkmyte: SMS ødelegger språket

SMS_BetalingDette utsagnet finner en på mange språk. Det er altså ikke bare her i landet folk er bekymret. Alternativt kan en si at myten er spredt over hele verden.

Det er fort gjort å stirre seg blind på uvanlige tegnkombinasjoner og lange rekker med forkortelser som til og med kan ha sitt opphav i en dialektbasert ortografi. Og har en stirret seg blind er det ikke lett å se at Short Message Service, altså sms, har forløst en gedigen språklig kreativitet.  Som blind er det heller ikke lett å se at sms-brukere normalt ikke tar med seg skrivemåtene inn i annen skriving, det være seg med penn og papir eller tastatur og skjerm.En slik veksling mellom uttrykksformer i forhold til mediet en bruker, er nettopp uttrykk for en høyere språklig bevissthet, ikke forfall.

Om en er blind, trenger en ikke å være døv, og som hørende vil en raskt oppfatte at sms-brukerne ikke snakker slik de skriver. Noen av forkortelsene kan komme ut som egne ord som for eksempel «lol». Disse ordene kan gå inn i språket på lik linje med andre nyord.  Noen ord med særegen skrivemåte gir ikke noen særegen uttale, jf.  «R» eller «oxo», mens atter andre igjen normalt krever en full verbalisering som «BBQ».

Språkforskeren Kristin Vold Lexander mener at sms er en vitaminpille for språk. I vestafrikanske land hvor fransk er det dominernde skriftspråk, har sms-brukere gått over til å sende sms’er på lokale språk som wolof og fulfulde. Dette gir disse språkene en ekstra livskraft.  I tillegg benytter brukerne sin kjennskap til flere språk og spiller på ulike nyanser som wolof, fufulde, engelsk, fransk og arabisk kan uttrykke. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 24/07/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: