23.07.13 – Ukas språktrekk: Smurfestemme

tandbergI gamle dager, da det fantes spolebåndopptakere, hadde vi en enkel måte å manipulere stemmen på. Normalt ble opptak gjort med hastigheten 1 7/8 tomme pr sekund. Ved å vri på en hendel økte hastigheten til det doble 3 3/4 tommer per sekund. Stemmen på opptaket enderet seg radikalt, og dettte var utstyrtelig morsomt. Dette var før smurfenes tid, så vi kalte det Donald Duck-stemme. Men hva er det egentlig som ligger bak denne effekten?

For ei uke siden snakket vi om vokalene akustikk. Det ble nevnt at en /i/ hadde 300 Hz og 2200Hz som sine mest intense frekvenser, mens /a/ hadde 800Hz og 1200Hz. Det ble også nevnt at en mannsstemme hadde en grunntone på 100 Hz. Med utgangs punkt i dette kan vi forklare det magiske som Tandbergopptakeren forsårsaket.

Når hastigheten dobles, fordobles alle frekvenser. En heving av grunntonen fra 100Hz til 200Hz, er ikke så spesielt. Generelt sett kan en si at en  damestemme ligger på rundt 200Hz. Effekten oppstår ved at formantfrekvensene også fordobles fra 300Hz /2200Hz of r/i/ til 600Hz/4400Hz og fra 800Hz/1200Hz til 1600Hz/Hz2400Hz for /a/.

I normal tale har den første formanten en maksimumsverdi på rundt 800Hz. Når avspillingshastigheten øker til det dobbelte. Ser vi at det av disse to lydene kun er /i/ som ligger under dette nivået. Faktisk er det slik at de aller fleste vokalene vil få unaturlig høye frekvenser for første formantene. Det samme gjelder andreformantene. /i/ er den lyden som har høyest andreformant i naturlig tale (vi har oppgitt den til 2200Hz). I dobbelt hastighet vil andresformantene til nesten alle vokalene ligge over dette nivået. Vokalene vi hører vil altså ikke ha «naturlige» frekvenser og det er dette som bidrar til den spesielle kvaliteten på stemmen. I tillegg kommer selvsagt det forhold at alt går mye fortere, men det kunne en forsøke kompensere ved å snakke med halv hastighet i originalopptaket på 1 7/8 tomme/sekund.

(Dersom en gjorde originale opptak i 3 3/4 tomme/sekund og spilte av i 1 7/8 tomme/sekund, halveres alle tallene. Effekten av dette er en stemme som vi forbandt med troll og andre skumle vesener.)

Har du lyst til å prøve dette? audacity.sourceforge.net har en gatis avspiller som ordner opptak/avspilling i dobbelt hastighet på en grei måte. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 23/07/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: