13.07.13 – Ukas ord: Dra eller gå

«I sommerferien gikk jeg til Peru.»

Setninga over kommer fra en studenttekst, og jeg visste med en gang at studenten ikke hadde gått hele den lange veien til Peru. Det er ganske vanskelig, både på grunn av avstanden, og på grunn av det store havet mellom Norge og Peru. Verbet bruker vi bare når vi mener å gå på beina, sier læreren og demonstrerer med overstadige beinbevegelser. Hvis vi ikke brukte beina, må vi bruke verbet å dra (i mange dialekter «å fare/»fær»/»færra el.l.)

Hvorfor sier vi da «Han går på skolen», selv om han virkelig tar bussen hver eneste dag? Eller verre: «Hun går på heroin?» – det betyr jo langt ifra at hun legger heroinet på bakken og tråkker på det med beina.

Igjen er det preposisjonene som spiller oss et puss, i kombinasjon med til eller en annen preposisjon som indikerer retning/bevegelse, betyr å bruke beina. i kombinasjon med på/i, som ikke indikerer bevegelse, betyr noe sånt som være med på/delta i.

Og hva med å dra? For å gjøre saken enda mer kompleks har det også flere betydninger, noe denne setninga fra en annen studenttekst viser:

«Jeg dro bussen til Dragvoll.»

Når verbet dra får objekt, betyr det det samme som å trekke. – og vi ser altså for oss en ekstremt sterk student som går foran en buss med motortrøbbel opp bakkene til NTNU på Dragvoll. (HH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 13/07/2013, in HH, Ord. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: