26.06.13 – Ukas språkmyte: Noen språk er ulogiske

Denne oppfatningen er ikke uvanlig, og selvfølgelig er det andres språk som er ulogiske. Ens eget framstår like selvfølgelig som perfekt, klart og utvetydig. Mangelen på logikk kan for eksempel begrunnes i  hvordan ytringer fortolkes:

«Har du ikke gjort leksene?» kan læreren spørre.

«Ja», svarer eleven med urdu som mormål.

«Kan jeg få se?», spør læreren.

«Har glemt», svarer eleven.

Hvorfor svarte han «ja» i første omgang? Det var jo ikke logisk siden han ikke hadde gjort leksene. Vel, det er en form for logikk her, tross alt. Eleven sa bare «ja», med det underliggende svaret var «Ja, det er sant at jeg ikke har gjort leksene». Et norsktalende barn som svarer «nei», har «Nei, det er ikke sant at jeg har gjort leksene» som underliggende svar. Svarene «ja» og «nei» relaterer seg til ulike deler av spørsmålet. Den urdutalende forholder seg til et negativt uttrykk: «ikke har (gjort leksene)», mens den norsktalende forholder seg til et positivt verb: «har (gjort leksene)».

Det spørs egentlig om skillet ±logisk er så interessant. Det er mye innen språk som ikke lar seg gripe og forklare med et strengt logisk begrepsapparat. Det er viktigere at språkbrukere er kjent med det underliggende regelverket i språket og som en som lytter kan forstå det taleren ønsker uttrykker. Derfor må vi arbeide med å etablere gode beskrivelser av språk. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 26/06/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: