23.06.13 – Norsk sett utenfra: Han som/hun som

hansom,hunsom Going the DistanceHvis du jobber i en stor bedrift, kjenner du kanskje ikke alle de ansattes navn.  Og hvis du da tar en hyggelig prat med en kollega om én av de ansatte som jobber i kantinen, vet du kanskje ikke hvordan du kan referere til vedkommende. Du kunne selvfølgelig bruke funksjonen og snakke om kantinemedarbeideren, men det høres litt formelt ut. Du kunne i stedet si han/hun som jobber i kantina som alltid er så blid. Hvis du hadde visst navnet og kunne anta at din samtalepartner også kjenner vedkommende, ville du ha snakket om Tore fra kantina, kanskje.

Hvis du ikke snakker om kantinemedarbeideren, men om din samboer, kan du bruke navnet, hvis samtalepartneren kjenner din samboers navn. Hvis ikke, kan du snakke om min samboer, da er funksjonen til personen med en gang klar. Men av og til hører man han/hun som jeg bor sammen med. For en utlending høres dette merkelig ut. Hvis du sier på engelsk the guy I’m living with høres dette uforpliktende eller sågar nedlatende ut, nesten som om du vil si at samboerforholdet bare er en midlertidig løsning for et behov om tilhørighet. Uttrykksmåten skaper avstand, ikke bare mellom samtalepartnerne (Vil taleren ikke at jeg vet navnet?), men også mellom taleren og samboeren (Har taleren glemt navnet?!). Nordmenn skriver om seg selv at de kan virke utilgjengelige. Dette kan være en måte å trekke opp muren rundt seg. Det er kanskje ikke målet, men det kan virke slik. (JK)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 23/06/2013, in JK, Spesielt norsk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: