22.06.13 – Ukas ord: Leke og spille

For mange av de som skal lære norsk, er det vanskelig å finne ut av forskjellen mellom å leke og å spille. Begge betyr play på engelsk, og det er uklart hvorfor vi på norsk trenger to verb.

Å leke, sier jeg ofte, er noe barna gjør. Det er uten regler og bare for å ha det gøy. (men selvsagt kan voksne også leke, kanskje vi burde gjøre det oftere?)

Å spille, på den andre siden, er styrt av regler, og vi må si hvilket spill eller instrument vi spiller. Magnus Carlsen spiller sjakk. Tine Thing Helseth spiller trompet. Vålerenga spiller fotball. (HH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 22/06/2013, in HH, Ord. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Om Vålerenga spiller fotball kan diskuteres.

  2. Jeg har en femåring i barnehagen (med arabisk som morsmål), som stadig forvirrer vennene med å spørre om de vil spille med henne når hun egentlig vil leke. Jeg vet ikke om hun har dette fra morsmålet eller om hun har lært det på den måten av andre eldre barn hun omgås.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: