21.06.13 – Ukas trivia og quiz: Svar

Forskjellen er verbformene «har kommet» vs. «kom». En «grov» regel som skal beskrive forskjellen mellom disse to formene, sier at preteritum – «kom» – brukes om bestemt fortid, og presens pefektum om ubestemt fortid. Ytringene som er brukt i spørsmålet, er ikke satt inn noen kontekst, så det er vanskelig å tolke inn bestemt eller ubestemt fortid.

En annen forskjell mellom «har kommet» og «kom» er at presens perfektum knytter handlinga opp mot nåtida og fremhever  konsekvensene som handlingen har på nåtida, mens preteritum på sin side fremhever at  handlingen i fortida som en avsluttet prosess.

Sammenlign ytringene «jeg har spist» mot «jeg spiste». «Jeg har spist» betyr noe slikt som at spisingen fant sted nylig  og effekten av den («mettheten») merkes i ytringsøyeblikket. «Jeg spiste» refererer til noe som fant sted  på et tidspunkt i fortida.

Så til Gahr Støre. Ytringen “Det har kommet, det kommer, og det vil komme penger” må forstås som “Det har kommet penger frem til dette  øyeblikk, det kommer penger, og det vil fortsette komme penger”. Den andre ytringen, “Det kom, det kommer, og det vil komme penger”, må forstås som “Det kom penger en stund før pengestrømmen opphørte, nå kommer det penger igjen, og det vil fortsette å komme penger”. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 21/06/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Eller det vil komme penger igjen en gang i framtiden?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: