19.06.13 – Ukas språkmyte: Språk med feil grammatikk

Begrepet «feil/gal grammatikk» er et normativt utsagn. Det betyr at man peker på et språktrekk og sier at det er galt i forhold til en regel.  Nordmenn flest bryter ulike regler som  «da/når», «å/og», «sin/hans» – eller kanskje samskrivingsregelen, og da har språket deres gal grammatikk i et normativt perspektiv.

Når en skal beskrive de reglene som ligger under deres språkbruk, blir det urimelig å bruke begrepet «feil grammatikk» siden de reglene som styrer språkbruken er de som gjelder. Man kan altså ha en grammatikk som er forskjellig fra den definerte normen en finner i normative grammatikkbøker. Er det galt når folk nordafor spør «Ka du heite?» der subjektet kommer foran verbalet, og ikke etter som i «Hva heter du?».

Språk utvikler seg ved at nye regler tas i bruk. Når disse reglene vokser fram, er det gale i et normativt perspektiv. Så blir det akseptert som en del av normen, og endelig fases de ut når nye regler etableres. Et interessant spørsmål er hvem som har makt til å definere hva som er rett og riktig. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 19/06/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: