16.06.13 – Norsk sett utenfra: Mellomrom i uttalen

mellomromNår vi skriver, skiller vi ordene ved hjelp av mellomrom. Stadig oftere ser vi at sammensatte ord også blir delt opp.  André Ulveseters nettside viser til for eksempel «ananasbiter» som er sunt, mens «ananas biter» kunne være helsefarlig.

I talespråk skiller vi ikke ord med «mellomrom». Likevel kan vi kanskje betrakte pauser som uttalens mellomrom: Jeg har lagt merke til at nyhetsleseren av og til legger inn pauser mellom delene av sammensatte ord, når jeg hører på Nyhetsmorgen på vei til jobben. Dette skjer spesielt når den andre delen begynner med samme lyd som den første delen slutter på, som i nyhetssaker. Pausen kan også bli fylt med et «eh». Det er flere mulige forklaringer for fenomenet: Kanskje inneholder teksten som nyhetsleseren har foran seg mellomrom som deler opp sammensatte ord, og signaliserer leseren dette med en pause? Eller kanskje bruker leseren en pause for å gjøre det enklere for lytterne å oppfatte ordet? Jeg har først blitt oppmerksom på dette i Norge. Er dette et særnorsk fenomen, eller noe som er typisk for Nyhetsmorgen eller for denne spesifikke leseren? Eller kan man også observere dette i andre språk? (JK)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 16/06/2013, in JK, Spesielt norsk. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Vidar Weseth

    Jeg tror ikke dette er et saernorsk fenomen. Dette er noe man ubevisst bruker for aa lette forstaaelsen, eller sikre kommunikasjonen. I alle spraak ser man dette. Selv om taleflommen kan synes sammenhengende og uendelig, finnes det oersmaa opphold, kanskje ikke engang det, men et lite fall i intensiteten. I enstavelsesspraak, som vietnamesisk, uttaler man ikke hver stavelse isolert, men en trent lytter kan umiddelbart skille ordene, og meningene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: