28.05.13 – Ukas språktrekk: Hyperkorreksjon

Et trekk ved min nordnorske dialekt er at ord som»tørk, ork» uttales med en sj-lyd istedenfor r-lyd, nesten som om ordene var skrevet «tørsk, orsk».

Som barn opplevde at faren til en venn av meg korrigerte oss: «Det heter tørk, ikke tørsk!» Ikke nok med det, han korrigerte selvsagt seg selv, og da i så stro grad at prosessen  rammet ord som egentlig ikke skulle korrigeres. I hans private talemål ble «torsk» til «tork», «fersk» til «ferk» og «barsk» til bark. Han hyperkorrigerte. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 28/05/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Vidar Weseth

    Dettte er et interessant fenomen, Olaf. Jeg lurer paa om foelgende kan tilskrives samme: I oestnorge ser vi ofte at folk bruker nominativsformen av personlige bronomener der det riktige er akusativformen, de for dem, for eksempel. Mine venner sier at de forsoeker aa snakk e ‘pent’. Jeg er uenig i dette, for jeg vet at spraak ikke har noen estetisk dimensjon. Spraak eller dialekter er ikke ‘pene’ eller ‘stygge’. Kanskje med unntak av dialektene i Fredrikstad og Kristiansund, hehe.. Hva om man skulle bruke estetiske skalaer paa spraak? Folk fra Kina og USA ville ha gaatt og lagt seg under dyna og ikke kommet fram igjen foer i neste generasjon.

  2. Bruk av nominativformer i steden for akkusativformer av pronomen er vel en språkendring som skjer, kanskje i forlengelse av at kasussystemet er på veg ut. Han i begge former er et eksempel på det. Et eksempel som går motsatt vei er innføring av formen dokker i både nominativ og akkusativ. Språket endrer seg konstant og interessant erdet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: