01.05.13 – Ukas språkmyte: Tegnspråk er et internasjonalt språk

”Er ikke tegnspråk et internasjonalt språk? Kan ikke døve fra forskjellige land prate med hverandre?” Spørsmålet er jo naturlig, de bruker  jo tegn som ser helt like ut, ikke sant?

Antakelsen er feil. Norsk tegnspråk er forskjellig fra andre lands tegnspråk. Det norske tegnspråket har utviklet seg de siste to hundre årene. Vilkåret for å utvikle et felles tegnspråk er å få møte flere andre døve og gjennom det utvikle sosial og kulturell tilhørighet. Fra de første forsøk på kommunikasjon vokser tegnene fram, og når flere samels om at et sett bevegelser kan representere et begrep, er språket i ferd emd å utvikles. Det er imidlertid ingenting som tilsier at bevegelsene som danner tegnet skal være identisk fra et døvemiljø til et annet selv om kan tenke seg at tegn for «spise» kunne være en tyggende bevegelse eller tegnet for «der borte» kunne være peking. Slik er det imidlertid ikke. En finner mange eksepler på manglende samsvar mellom lydhermende ord i talespråk: Mens nordmenn gjengir grisens lyd som «nøff», bruker engelskmenn «oink». Det er ingen grunn til at døve skulle være mer samstemte om hva som skulle representere et begrep.

En kan peke på likhetstrekk mellom tegnspråk på samme måte som en kan peke på at det på norsk heter «situasjon» og «situation» på engelsk. fra erfaring vet vi likheten mellom ordformene «situasjon» og «situation» ikke er et argument for at nordmenn og engelskmenn kan kommunisere med hverandre uten problemer. Tegnspråk vokser fram når gruppen av samtalepartnere enes om tegn og innhold, og når dette tegnsettet formidles videre til andre og nedarves til nye generasjoner.

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 01/05/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: