30.04.13 – Ukas språktrekk: McGurk-effekten

Skjermbilde 2013-04-12 kl. 20.17.28McGurk-effekten ble første gang beskrevet i 1976. Den demonstrerer at oppfattelse av talespråk ikke bare er avhengig av det en hører, men også det en ser. Forskerne McGurk og MacDonald tok utgangspunkt i et videoopptak av et ansikt som uttalte sekvensen «ga-ga». Så fjernet de den opprinnelige lyden og satte inn sekvensen «ba-ba» i stedet synkronisert med videopptaket. Når det nye opptaket ble spilt av for lyttere, oppfattet nesten alle (98%) at det ble sagt «da-da» – altså en artikulasjon mellom det visuelle «ga-ga» og det auditive «ba-ba».

Leseren spør seg kanskje: Kunne ikke dette ha vært vist på kalenderen først, før poenget ble avslørt? Svaret er: Det spiller ingen rolle om en vet dette eller ikke. Effekten slår til uansett. Klikk på bildet og følg med på videoen. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 30/04/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: