24.04.13 – Ukas Språkmyte: Tegnspråk ligner talespråket i området de kommer fra

Denne myten forutsetter at tegnspråk har utviklet seg fra eller i nær kontakt med talespråk i et gitt område. Forutsetningen er gal. Tegnspråk er utviklet i døves språkmiljøer. Norsk tegnspråk er et språk som uttrykkes med visuelle virkemilder og det har sin  egen grammatikk og sitt eget tegnforråd. Hvis en snakker norsk og samtidig bruker tegn parallelt med de norske ordene, blir ikke resultatet et korrekt tegnspråk. Norsk tegnspråk har en annen grammatikk, ordstilling og ordforråd en norsk tegnspråk. Grammatiske ledd har ikke samme plass i setningene, relasjoner uttrykkes på ulike måter, og tilsynelatende like ord kan ha ulik «rekkevidde».

Det finnes imidlertid blandingsformer. Tegnspråk vil normalt inneholder trekk fra talespråk siden språk som er i kontakt, normalt låner ord og uttrykk fra hverandre. I tegnspråk kan en finne munnstillinger som er lånt, eller trekk fra skriftspråket. Det siste ser man  når ord som opprinnelig er uttrykt ved hjelp av håndalfabetet, er videreutviklet til tegn.(OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 24/04/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: