17.04.13 – Ukas språkmyte: Ungdommen snakker ikke korrekt lenger

Skjermbilde 2013-04-12 kl. 00.02.02Dette hjertesukket har vært hørt lenge. Dermed kan en spørre om den språklige utviklingen som vitterlig har funnet sted, finner sted og vil finne sted, virkelig er uttrykk for forfall. «Unge mennesker misbruker språket», sies det, «de unge lærer  ikke skikkelig språkføring», «sms-språket er ukorrekt», «de kan jo ikke skrive» –  så alt må gjøres for å stramme opp forholdene, og da først og fremst i skolen. Der er det forresten ikke så enkelt å få dette til, dominert som den er av slapp pedagogikk.

Et påpekning av at forfall stadig finner sted, må nødvendigvis bygge på det faktum at det har eksistert en gullalder, i det minste bedre tider, i tidligere tider. Dette «høydepunktet» viser seg ofte vanskelig å tidfeste, som regel var det «før». Dersom en krever ytterligere presisering kan referansen bli den perioden da den aktuelle klageren var ung.

I noen tilfeller trekkes internasjonale undersøkelser inn, og argumentet forsterkes når det dokumenteres at lese- og skriveferdighetene i et land er bedre enn i et annet, eller at resultatene var bedre før. Det skal imidlertid ikke mer til enn en skolereform, økede bevilgninger eller sterkere fokus før slike trender snus, og dermed går alt bedre. (Men nivået er likevel ikke så høyt som før.) (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 17/04/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: