20.03.13 – Ukas språkmyte: Feil er alltid feil, og dermed basta!

Når en observerer språk i bruk, hender det at en kommer over ord og vendinger i en form en ikke fårvennter – eh, forventer. I tilfeller som dette strekker noen seg etter rødblyanten. Her er det snakk om feil!

For å definere noe som «feil», må en referere til et regelsett. Avvik fra regelsettet klassifiseres som feil. Når det gjelder skrift, er det norske regelsettet mer romslig enn hva en finner i mange andre språk. Vi har to overordnende regelsett for skriving, bokmål og nynorsk, og innenfor disse er det igjen mulighet for ulike valg. Nå under tariffoppgjøret kan en kombinerere enhetene «/lav/lavt/låg/lågt/-lønn-/a/ete/ede/nte»  på 16 ulike måter som alle er korrekte (men stilbrudd vil kunne forekomme). Sett opp alle kombinasjonene og test dine kolleger i lunsjpausen. Hva er ±rett her?

Også andre sider ved norsk viser avvik, uten at en nødvendigvis kan snakke om feil. Igjen er det referansen det kritiske punktet. Når jeg sier «Kor du la telefonen hen?» er ordstillingen en annen enn i «Hvor la du telefonen hen?». Sett ut fra regelsettet i min dialekt er ytringen korrekt, sett i forhold til reglene på bokmål og nynorsk er den det ikke. (Så kan en jo undres på hvorfor «min» konstruksjon ikke er ønsket i bokmål og nynorsk).

Innvandrere som lærer norsk, demonstrerer ofte former som avviker fra norsk: «en hus; jeg ikke har et fine bil». Her må en vel kunne bruke betegnelsen «feil» når en skal omtale deres norsk? Vel, det kommer igjen på referansen. Innenfor språkvitenskapen har en utviklet begrepet «mellomspråk». Med det menes det språket en innlærer utvikler under tilegnelsen av norsk. Mellomspråket kan være mer eller mindre forskjellig fra norsk, men det styres likevel av en grammatikk. Denne mellomspråksgrammatikken er forskjellig fra den som vi morsmålsbrukere av norsk har. Det normale er at andrespråksinnlærere følger sin mellomspråksgrammatikk og således snakker korrekt i forhold til den – selv om språkbruken er avvikende fra målspråket.

Det hender at personer med fullt utviklet morsmålskompetanse også gjør feil når de har tenkt til å – eh, tenkt å – si noe. I dagens språksituasjon er ytringer som «tenkt til å» merket med et negativt fortegn hos mange språkbrukere: Dette er feil. Det er ikke usannsynlig at «tenkt til å» tas i bruk av stadig flere framover, og at «tenkt å» vil forsvinne. Hva er det da som er rett og feil? Slike endringer skjer hele tiden, og det er nettopp gjennom slike endringer at norsk har forandret seg til det språket vi bruker i dag. For 800 år siden (25-30 generasjoner?) snakket alle en eller annen variant av norrønt. Er dagens norsk feil og norrønt korrekt? I dag oberverer vi endringer knyttet til bruk av sje-lyd for kje-lyd, utbredelsen av skarre-r, endringer av l-lyden på Østlandet. De nye formene er feil i dag, men i morgen??? Noen sier «Vi tok hver vår appelsin», mens andre sier «Vi tok hver sin appelsin». Hva er/var  korrekt?

Også de mest språksikre produserer avvikende former. «Hans» kan byttes ut med «sin», eller en substantiv kan få galt kjønn. Når en påpeker feilen, aksepteres den «skyldige» øyeblikkelig at dette var galt. Slike fenomen kan en rubrisere som «glipp». En kjenner det underliggende regelverket, men når språket kommer til overflaten, er det meheftet bed små feil – eh, beheftet med små feil . (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 20/03/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Mark Twain skal ha sagt: “Anyone who can only think of one way to spell a word obviously lacks imagination.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: