16.03.13 – Ukas ord: Lydherming

Hvis en reiser rundt i verden hører en at hunder gjør og griser grynter på samme måte. Pussig nok gjengis de samme lydene svært forskjellig fra et språk til et annet.  Mens en nordmann vil si at en gryntende gris sier ”nøff”, vil en engelskmann påstå at den sier ”oink”, en kineser mener den sier ”ho-lo”, mens deres naboer i Thailand og Japan hermer med henholdsvis  ”ååd-ååd” og ”boo-boo”.

Det er større samsvar når det gjelder breking. De fleste gjengivelsene av sauelyder starter med ”b” eller ”m” etterfulgt av ”e” eller ”æ”. I ukrainsk, fransk og ungarsk finner en ”bee”, i arabisk, tysk og algirsk ”bææ”. I kinesisk og hebraisk bruker en ”mee”.

Mange oppfatter at en galende hane bruker ”k” og ”r” i sitt intense morgensignal. I Japan høres den ut som ”kokekoko”, i Israel som ”kokeriko”, i Spania som ”kikeriki”. I Thailand sier den imidlertid ”ake-ake”.

Menneskets beste venn, hunden, har åpenbart ulike måter å bjeffe på. Koreanere mener den sier ”wang-wang”, i thai brukes ”hoang-hoang”. I engelsk er det flere varianter: ”how-wow, arf, woof, ruff-ruff”.

Hør godt etter neste gang du hører en hest vrinske. Sier den ”i-ha-haa” (tyrkisk), ”i-gå-gå” (russisk), ”njihaha” (ungarsk)  eller ”iiiii” (fransk, spansk). Og hva sier den på norsk? (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 16/03/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: