14.03.2013 – Ukas falske venn: Anledning

Det er selvsagt helt greit å høflig avslå en invitasjon fordi du ikke har anledning til å komme. Alle forstår da at du gjerne vil komme i selskapet, men at du er forhindra.

Men du bør være forsiktig dersom invitasjonen kommer fra en svenske. På svensk betyr anledning «grunn, årsak». Så hvis du sier til en svensk venn at du ikke har anledning til å komme i selskapet hans, kan du risikere å miste en venn. Da har du nemlig sagt at du ikke ser noen grunn til å komme…

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 14/03/2013, in Falske venner, KHU. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Simon Andrewes

    å høflig avslå : er det helt greit altsaa aa spalte infinitiven paa norsk?? (som det er paa engelsk)

  2. Det er helt akseptabelt å ha setningsadverb mellom infinitivsmerket og infintiven på norsk, ja. To be or NOT to be… Å være eller å IKKE være… (HH)

    • Som Heidi sier, så er det helt greit splitte infinitiven, spesielt med «ikke». Noen ganger kan det også være betydningsforskjeller mellom splittet infinitiv og ikke splittet infinitiv. «Han prøvde ikke å fornærme henne» betyr at han ikke gjorde et bevisst forsøk på fornærme henne. «Han prøvde å ikke fornærme henne» betyr at han var veldig forsiktig og prøvde veldig bevisst å unngå å fornærme henne, kanskje fordi han visste at hun ble lett fornærmet. (KU)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: