12.03.13 – Ukas språktrekk: Lepperunding

Språklyder dannes ved at luft settes i bevegelse. Oftest kommer lufta fra lungene før den strømmer ut gjennom munnhulen og/eller nesehulen. Dersom stemmeleppene i strupehodet presses mot hverandre, settes lufta dem i svingninger og lyden blir stemt. Denne ±stemte luftstrømmen er råvaren for tale. I munnen modifiseres råvaren på ulike måter ved hjelp av bevegelser i den bløte ganen, kjeven, tunga og leppene, og slik dannes språklyder.

Leppene kan rundes eller trekkes til side, og disse bevegelsene modifiserer lyden på bestemte måter. Si lydparene «i – y», «e – ø» og du hører forskjellen tydelig (iallfall hvis du er kan norsk).

Det er vanlig å tenke seg at runding bare angår vokaler, men den kan angå konsonanter. Si ordparene «si – s», «li – ly» og observerer hvor dan s- og l-lyden endrer kvalitet siden en forbereder lepperundingen mens konsonantent uttales.

I verdens språk er det vanlig at fremre lyder ikke er rundet, mens bakre lyder er det. Spansk har for eksempel de fem vokalene  <i – e – a – u – o>, de to siste, o-lyden og å-lyden, er dannet ved at tunga er bak i munnen samtidig med at leppene er rundet. Språk med større vokalsett, som norsk, må finne måter å lage de ekstra vokalene på, og da kan en legge til runding på de fremre vokalene «i – e» slik at en får lydene «y -ø». (Vietnamesisk gjør det på en annen måte. Her tar man bort lepperundingenr på o-lyden og å-lyden, og får lyder som symboliseres med bokstavene < Ư > og < Ơ >.

Men norsk har med å by på. Det er ikke bare at vi runder leppene når vi lager y-lyden. Vi kan runde leppene på to forskjellige måter slik at vi også får med u-lyden: Rund leppene og skyt dem fram og du får «y-lyden», rund leppene og trekk dem mot fortennene, og du får «u-lyden». Om dette er vanskelig? Spør voksne som lærer seg norsk. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 12/03/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: