09.03.13 – Ukas ord: Kollokasjon

En mann hadde vondt i halsen og gikk til legen. «Gap opp», sa legen. Mannen gapte opp. «Si A«, sa legen. «A – B«, sa mannen. Legen ble litt forvirret, og gjentok: «Si A«. «A- B«, sa mannen. Legen ble irritert. «Hvorfor sier du A-B når jeg ber deg om å si A?»  «Når man har sagt A, må man si B«, sa mannen. Han visste hva kollokasjoner var i praksis.

Kollokasjoner er ord som opptrer sammen som en gruppe. Kjenner man igjen ordgruppen etter et par ord, vet en hva som følger.  Illustrasjonen viser en skapning som verken er fugl eller … En kan si at kollokasjoner er sammenkoblede byggeklosser som ikke kan deles opp uten at den opprinnelige meningen endres. «Verken fugl eller fisk» betyr «noe ubestemmelig, noe en ikke kan katalogisere umiddelbart.

Språk er fulle av slike: «hui og hast, lys og varme, natt og dag». Blant tallene finner en «åtte-ni, åtte- ti, ti- tolv, ti-femten». Mens det ikke er noe spesielt ved å si at man så «fem-seks» personer på bussen, er det påfallende hvis en rapporterte at det var «fem-sju» personer der..

Kunnskap om kollokasjoner i et språk vitner om god språkbeherskelse. Det var det vi hadde for i dag. Snipp, snapp …  (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 09/03/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: