23.02.13 – Ukas ord: Etymologi

Etymologi er  den delen av språkvitenskapen som tar for seg ordenes opprinnelse. Det er alltid fascinerende å stoppe opp og gå et lite sidespor f finne bakgrunnen for et ord, dets avstamning, slektskapsforhold og betydningshistorie. Selve ordet «etymologi» kommer fra gresk «etymon» som nærmest kan oversettes med «det sanne» og «-logia» –  «læren om, studiet av«, altså «læren om det sanne«. Ordet uttrykker altså at det er en naturlig sammenheng en ting og måten tingen omtales på, altså at lydene er en avspeiling av tingenes sanne natur. Alle ord skulle  slik sett være onomatopoetikon, lydhermende ord. Dette er vel noe de færreste tror på.

I dag er etymologi mer opptatt av slektskap og opphav. At ordene «fader» og «faderlig» er nær beslektet, er lett å se. Det kanskje verre å se slektskapet til ordet «far»,det  spanske «padre» eller det persiske «pedær». Disse igjen er beslektet med sanskrit ordet «pitr». Og så kan en spørre om hvor det ordet kommer fra. En spekulativ drøfting ligger her og her.

Det er ikke mye etymologisk litteratur på norsk. Klassikeren er  Hjalmar Falk og Alf Torp: Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog som ble utgitt for over 100 år siden. Den kom i faksimileutgave i 1991. En annen er Våre arveord fra 2007, skrevet av Harald Bjorvand og Fredrik Otto Lindemann. Ønsker du å slå opp på nettet, kan du gå til det engelskspråklige nettstedet http://www.etymonline.com, men der må du søke på engelsk.

,

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 23/02/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: