19.02.13 – Ukas språktrekk: Junktur

Skjermbilde 2013-02-17 kl. 19.27.07En norsktalende har få problemer med å høre forskjell mellom ”en slags katt” og ”en slags skatt”. Nyansene er hårfine, men de språklige signalene er tilstrekkelige til at man hører forskjell. Men hva er det som skiller dem fra hverandre? Det høres jo ut til å være identiske rekker av språklyder i hver av frasene.

I norsk finnes en spesiell uttaleregel som styrer forskjellen. Dersom den trykksterke stavelsen i et ord starter med /p, t, k/ etterfulgt av en vokal, skal /p, t, k/ ha en så sterk uttale at de etterfølges av et tydelig pust, en aspirasjon. Denne kan man føle hvis man sier ”på” mot håndbaken. Hvis man holder et stearinlys foran munnen vil det tydelig blafre. Hvis det imidlertid kommer en /s/ foran /p, t, k/ forsvinner aspirasjonen. Dette lille pustet, som varer brøkdelen av et sekund sekund, er nok til at vi registrerer ordet ”katt” som forskjellig fra «skatt». Ut fra om det finnes et pust elller ikke identifiserer den kompetente lytteren grensen mellom stavelsene og og oppfatter frasen slik taleren hadde intendert – om det nå er ”en slags katt” og ”en slags skatt”..

Dette fenomenet kalles junktur,  og det kan defineres som lydlig markering av hvordan språklydene, som komme som perler på en snor,  skal sorteres i forhold til ord eller stavelser.

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 19/02/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: