18.02.13 – Denne uka i språkhistorien: Hallfrid Christiansen

20.02.1886: Språkforskeren Hallfrid Christiansen blir født

Nordnorske dialekter var nærmest ukjent land før språkforskeren Hallfrid Christiansen (1886-1964) disputerte for doktorgraden med en avhandling om fonologi og orddannelse i Gimsøy-målet i 1935. En slik studie hadde ingen gjort før henne. I norsk målføregransking var den historiske metoden dominerende. Christiansen arbeidet innenfor et strukturalistisk perspektiv , og slik stod hun for et faglig tradisjonsbrudd. Førsteopponenten, nynorskprofessor Sigurd Kolsrud, skal ha unnlatt å komme med ett eneste rosende ord om arbeidet hennes i den skriftlige opposisjonen. Han var negativ til alt nytt og likte dårlig hennes moderne lingvistiske synspunkter.

Christiansen fikk aldri fast stilling ved noe norsk universitet og derfor heller aldri en posisjon som ville ha gitt henne en mer dominerende plass i norsk akademia. Enkelte peker på at dette skyldtes at de fantes få stillinger. Andre viser til at hun var kvinne, at hun var nordlending og at hennes hovedinteresse var nordnorsk målføregransking.

Som innehaver av en doktorgrad hadde hun imidlertid lovfestet rett til å holde offentlige forelesninger ved universitetet, jus docendi.Hun arbeidet som hjelpelærer og vikar ved Universitetet i Oslo, og fra 1950 fikk hun støtte fra forskingsrådet NAVF. Hun veiledet hovedfagsstudenter og skrev flere vitenskapelige artikler for nordiske og ikke-nordiske vitenskapelige tidsskrift. Heftene Norske dialekter I-III fra 1946-48 har vært i bruk som pensum ved norskstudiet helt fram til våre dager. (OH)

Eli Ellingsvei har skrevet en kort artikkel om Hallfrid Christiansen.

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 18/02/2013, in OH, Språkhistorie. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: