16.02.13 – Ukas ord: Kors

«Kross» heter det på nynorsk, «cross» på engelsk, «Kreuz» på tysk, «cruz» på spansk, «croix» på fransk og «croce» på itailensk. Selv om vokalene er noe forskjellige, er det nok ikke tvil om at disse ordene har felles opphav. (Den latinske roten er «crux».) Alle variantene starter med samme konsonantsekvens: «kr-«. Om første bokstav skrives <c> eller <k> er mindre viktig. Det avspeiler ortografiske regler i det enkelte språket. Skiftet «k» og «c» har ingen konsevenser for uttale.

Men hvorfor heter det «kors» på ei lang rekke norsk dialekter, en form som man også finner i bokmål,  Vokalen i «kors» kommer jo rett etter k’en?

Det som har skjedd er at r-lyden og o-lyden har byttet plass. Dette er en såkalt metatese – ombytting, en prosess som ikke er uvanlig i talemål. Slkeomstruktureringer kan skyldes krav knyttet til fonologiske forhold, eller prosesser i retning av  forenkling av uttalen.

En finner det samme fenomet i «huske» som kommer fra «hugsa», og i det engelske «iron» som kommer fra «iern». En kan også finne metateser i barnespråk, som når de yngste sier «evla» for «elva» eller «Slver» for «støvler».

Men til tross for at bokmålsforma ligger lenger bort fra opphavet enn nynorskforma, har bokmålet beholdt det beslektede verbet «å krysse». (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 16/02/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: