15.02.13 – Ukas trivia og quiz: Svar

Utgreiingen nedenfor ender i det som kan være den mest komplekse strukturen i norsk, men underveis har vi brutt noen av reglene i grammatikken:

  1. Ta mannsnavnet Ernst og uttal r-lyden som skarre-r eller rulle-r (her symbolisert med /R/). Det kommer da fire konsonanter etter hverandre /æRnst/
  2. Lag et adjektiv av navnet ved å føye til «-sk»: Hvis Ernst er flink til å fortelle rare historier, kan en i teorien snakke om «en eRnstsk historie». Her kommer det seks konsonanter etter hverandre . (De finnes flere ord som er laget ved å tilføye «-sk»: Ibsen > ibsensk; Faust > faustsk).
  3. Sett adjektivet til et intetkjønnsord og samsvarsbøy det som i «en fin bil» > «et fint hus»: «En eRnstsk historie»  > «et eRnstskt innfall». Her har du sju konsonanter etter hverandre! Riktignok har vi brutt regelen om at vi ikke kan bruke intetkjønnsform av adjektiv som er avledet fra navn («et *norskt navn») slik svenskene kan («et svenskt namn»), men det får så være.  (OH)
Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 15/02/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: