13.02.13 – Ukas språkmyte: Noen dialekter har feil grammatikk

«Hva sier du?» sier man sørpå. Verbet er stilt foran subjektet. «Ke du sei», sier jeg, med verbet stilt etter subjektet. Bruddet på reglene som gjelder i både bokmål og nynorsk, må vel tyde på at det er noe galt her, at min dialekt har en grammatikalsk skavank, en feil?

Men slik er det ikke. Den har bare en annen regel for hvordan ordstillingen skal være i hv-spørsmål (eller k-spørsmål som det kanskje bør hete?). Sett i forhold til den grammatikken som ligger til grunn for måten jeg snakker på, er denne strukturen helt korrekt. Den blir faktisk ikke gal før den introduseres i østnorsk eller andre dialekter med samme spørresetningsstruktur.

Og hadde Hårek på Tjøttas rike blomstret slik at Norges politiske sentrum hadde havnet midt i Norge, hadde kanskje den grammatiske regelen som jeg bruker, vært gjeldende for hvordan hv-spørsmål skulle stilles i normert norsk skriftspråk landet rundt. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 13/02/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: