09.02.13 – Ukas ord: Entusiasme

Så satt vi der i København og snakket engelsk på et møte der deltakerne var fra de nordiske landene – pluss en fra USA. Nordmannen, svensken og dansken kunne hviske til hverandre på sine språk, men i plenum gikk det på engelsk. Så skar det seg for svensken. Han visste hva han ville si, men kom bare på det svenske ordet: «Eldsjäl … Hva er «eldsjäl» på engelsk?» Nordmannen tenkte   «ildsjel» = …? Dansken tenkte «ildsjæl» = …?. Det samme gjorde islendingen. «Fire soul», sa svensken og smilte mot amerikaneren. Men endelig kom han på det: «Enthusiast».

Etterpå meldte spørsmålet seg: Hva er opphavet til «entusiast»? Svaret ligger nesten i dagen. Ordet kommer via fransk fra latinsk enthusiasmus som igjen har sitt opphav i gresk enthousiasmos – «guddommelig inspirasjon», og da kan en skimte de grunnleggende byggeklossene litt tydeligere: «en» – «i» og «theos» – «gud». En «entusiast» er «en som Gud har tatt bolig i/en som er inspirert av Gud/en som er i guddommelig ekstase».  Den siste beskrivelsen var lenge den dominerende og slik hadde ordet «entusiast» lenge noe nedsettende over seg. Slik er det ikke i dag. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 09/02/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Nordmannen tenkte «ildsjel». Eller kanskje han faktisk tenkte «eldsjel»?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: