02.02.13 – Ukas ord: Venstre

Ordene er jo alltid der, og i det daglige tar en dem for gitt. Men hvor kommer de fra, alle disse ordene vi bruker? Se på et så grunnleggende ord som «venstre». Hvor kan det komme fra? Vi finner «venstre» i Skandinavia. I andre europeiske språk heter det for eksempel «left, links, izquierda, gauche, sinistra», så det ser ikke ut til å være noen form for slektskap her.

Etymologibøkene, for eksempel klassikeren Falk og Torp : Etymologisk ordbok viser analyser der ordet «venstre» deles i to: «ven-» og «stre». Falk og Torp går via den norrøne formen «vinstri» og til opphavet «ven», et ord med betydningen «pen, vakker», og som er oppslagsord i både Bokmålsordboka og Nynorskordboka.

Endelsen «-stre» er en komparativ endelse som skal uttrykke at venstre siden er den «venere» siden. Ifølge Falk og Torp er betydningen av «venstre» da «den bedre, den gunstigere siden».

Hvorfor er venstre den «venere» siden? Noen peker på at hjertet er på den siden, og derfor er venstresiden den viktigste siden. Andre mener at «venstre» egentlig er en forskjønnende omskriving av «den gale, mindreverdige halvdelen»  siden det egentlig er høyre side som er best.

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 02/02/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Jørgen G. Bosoni

    På ein del andre språk vert «venstre» derimot assosiert med noko negativt, jf. engelsk «sinister» ‘uhyggjeleg, osv.’ men også ‘venstre’. Engelsk hev fått dette ordet frå gamalfransk «sinistre», som i sin tur kjem frå latin «sinister», som kan tyde både «venstre» og «uhyggjeleg, ugunstig, illevarslande, osv.».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: