01.02.13 – Ukas trivia og quiz: Stavelser

stavelseStavelser i norsk har en varierende struktur. Noen er enkle som i ordet «i», som bare består av en vokal (V). Ordet «på» består av en konsonant og en vokal (KV), og «ås» av en vokal og en konsonant (VK). En litt mer kompleks stavelse er «ros» som har strukturen KVK.

Hvis vi ser bort fra at norsk har kort og lang vokal («kom, lim») – noe som egentlig bør få konsekvenser for beskrivelsen av stavelser – hvor mange forskjellige stavelsesmønster finner du i norsk? Marker strukturene med K’er og V’er og list opp minst ett ord for hver struktur.

Tips: Ikke tenk bokstaver, tenk språklyder! Et ord som «skje» harr tre (konsonant-)bokstaver før e’en, men disse tre står for én konsonantlyd. «Skje» har følgelig strukturen KV. En kan også finne flere (konsonant-)bokstaver i slutten av ord som står for én språklyd, jf «marsj» – KVK. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 01/02/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Norsk har også kort og lang konsonant, sjølv om dette gjerne vert oversett i den akk så utdaterte fonemmodellen. Og saman med stavingsstruktur og tilliggjande herlegdom (moraanalyse) får dette konsekvensar også for vokallengd. Det er mogeleg på norsk å [svi:mə] (svime) av, men ikkje å vere [svi:mlə] (svimle) med lang i. Kan enkelt forklarast i generativ fonologi. 🙂

  1. Tilbaketråkk: 15.02.13 – Ukas trivia og quiz: Kompleks stavelse « Språkkalender 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: