30.01.13 – Ukas språkmyte: Noen språk snakkes raskere enn andre

Når en lytter til ulike språk, kan en raskt få inntrykk av at noen språk snakkes raskere enn andre. Spanjoler kan framstå som verbale sprintere mens finlandssvensker har en mer sedat framføring.

Talehastighet måles i antall enheter uttalt per tidsenhet, for eksempel per minutt. I engelsk er det utført tester for se hvor langt informanter kunne telle på et minutt. Resultatene var forskjellige fra taler til taler, og den faktoren  som skilte informantene, var hvor mange og hvor lange pauser det var underveis.Hastigheten i sportskommentarer var 50 prosent raskere enn i diktlesning, og når sportskommentaren først startet en talesekvens, var det få eller ingen pauser.

Dette ledet mot to forskjellige mål på hastigheten: talehastighet  (pauser inkludert) og artikulasjonshastighet (pauser ekskludert). Vi legger artikulasjonshastighet til grunn i den videre diskusjonen.

Når en måler hastighet, må en definere hvilke språklige enheter en skal telle per tidsenhet. Dersom språk A har korte ord og språk B har lange ord, vil det normalt produseres flere ord per minutt i språk A enn i språk B. Dersom språk C har enkle stavelser  og språk D  har komplekse stavelser, vil taleren av språk C normalt produsere flere stavelser pr tidsenhet enn taleren av språk D. Dette peker mot at artikulasjonshastghet forstått som antall språklyder pr tidsenhet blir det mest objektive målet.

Forskningen har ikke kommet fram til entydige svar på om noen språk snakkes raskere enn andre. Subjektivt framstår noen språk som raske, men dette bekreftes ikke av vitenskapelige observasjoner. En rekke sammenlignende studier har vist at en finner variasjon internt i språk relatert til stilnivå. Prester på prekestolen holder én hastighet mens sportskommentatorer på radio lar smella gå atskillig raskere. Når det er slik, blir det særdeles vanskelig å sammenligne en spansk fotballkommentator med en finlandssvensk prest.

En bør heller se på en spansk og en finlandssvensk prest. Forskningen viser at tale på samme stilnivå på tvers av språk knapt framviser forskjeller i artikulasjonshastighet, og dermed avvises myten om at enkelte språk snakkes raskere enn andre. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 30/01/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: