29.01.13 – Ukas språktrekk: Dvandva-ord

I norske ord som er satt sammen av to deler, er hovedregelen at det første leddet beskriver det andre nærmere. Gulgrønn er en grønnfarge med islett av gul, brunrød er en brunlig rødfarge.. Rødvin er en type vin, mens vinrød viser til en spesiell rødfarge.

Ordet «rødgrønn» er bygd opp på en annen måte. Her modifiseres ikke det siste leddet av det første. De to leddene veier derimot like mye. Det er snakk om rød og grønn. Slike ord kalles, ”dvandva-ord”, en betegnelse som er hentet fra det indiske språket sanskrit.

Andre dvandva-ord i norsk er blågul, bittersøt og sursøt. Når en  person beskrives som er dumsnill, er begge karaktertrekkene like framtredende.

Tall som uttrykkes gjennom sammensetninger, tilhører også denne klassen. Femtifem er det samme som ”femti og fem”.

En finner også navn med dvandva-konstruksjon: Aurskog-Høland og Østerrike-Ungarn.

Dvandva-ord er upløyd mark i norsk. Her er det mulig å lage mange nyord. Noen har allerede prøvd seg. Rundpen er brukt om en søt, ferm dame. Kanskje ble hun argsint eller gladfornøyd da hun fikk høre det. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 29/01/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Ordet “sursøt” blir oversatt “zoetzuur” på nederlandsk og “süßsauer” på tysk (www.leo.org). Jeg har aldri hørt “sauersüß” i tysk, som ordet blir oversatt på ordnett.no (OBS: Det er ikke akkurat det samme som å hevde at det er feil). At rekkefølgen av de to delene kan være omvendt i andre språk viser kanskje at den første delen ikke modifiserer den andre delen. I den engelske oversettelsen er det enda klarere at delene er likeverdig: “sweet-and-sour”. Men hvorfor er det så forskjellig med ordet “sursøt”, og ikke med “bittersøt” (tror jeg…)?

  2. Marit Olave Riis-Johansen

    Så da er det bedre å være styggpen enn rundpen, kanskje? Åh, her er det mulig å tråkke i baret!

  3. Rundpen! det var et fint ord 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: