23.01.13 – Ukas språkmyte: Dialekter er avarter

«Hvis du skal lære vietnamesisk, må du lære Hanoi-dialekten. Den er helt korrekt, min dialekt fra Saigon har mange feil. Og unngå for all del Vinh-dialekten, den er full av feil.»

Ytringen falt på et norskkurs for vietnamesere.  Tankegangen kan høres fremmed ut for en nordmann, men dette er synspunkter som er kjent fra flere språksamfunn.

En kan tenke seg en situasjon der ulike dialekter utvikler seg fra ett og samme opphav. Over tid  kan en av dem få tillagt høyere status og slik fremstå som den «korrekt» mens de andre variantene blir stemplet som mindreverdige. De har en grammatikk, et vokabular og en uttale som gjør at de, i kraft av å avvike fra det som er definert som norm, blir regnet som ukorrekte, degenererte avarter. Den «korrekte» varianten, normen,  er ofte den som anvendes av den gruppen som har definisjonsmakt i kraft av å være økonomisk, politisk og kulturelt dominerende.Den «korrekte» varianten kan også være referansen for skriftspråket. Et manglende samsvar mellom skriftspråket og det muntlig uttrykket en finner i dialektene, kan igjen bli et argument for at dialektene nettopp er degenererte varianter.

Det er altså samfunnsmessige og ikke språklige forhold som avgjør hvordan variantene bedømmes: Høyverdig eller degenerert.

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 23/01/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

 1. Kan hende eg berre er dialektalt sjenert eller noko, men viss nokon skulle lært norsk ville eg ikkje anbefalt at dei lærte frå meg, som snakkar trøndersk..

 2. Men hva med dem som bosetter seg i Trøndelag? De må vel i det minste forstå trøndersk? (OH)

 3. Det er sant. Men viss ein utvekslingsstudent e.l. i Oslo lurar på om eg kan lære han/ho norsk, så vil eg heller anbefale nokon frå Austlandet.

 4. Det er diverre nokon i Norge og som meiner vi har ein standard som er meir korrekt enn dei andre dialektene. Kvifor skulle ei dialekt vere betre enn ei anna?

 5. Niels Petter

  Det er dessverre noen språkvitere i Norge som mener at vi ikke har en talemålsstandard på bokmål. Og som blander sammen «standard» med «bedre».

  Jeg forstår at du ønsker å forsvare dialektenes verdi; at de også er fullverdige talemålsformer, men det trenger vel ikke å bestride det faktum at det finnes en standardnorm for talespråket på bokmål, dvs. standard østnorsk som tidligere brukt i NRK? Det er jo tydelig for alle, som du også ønsker å få fram, at det er samfunnsmessige faktorer som bestemmer hva som blir normen, og det er jo klart at for norsk standardtalespråk har kjøttvekta mye å si, dvs. at de fleste nordmenn på på Østlandet. Det er vel ikke noe rart i det?

  Jeg syns det har noe hyper-korrekt ved seg når språkvitere hele tiden må peke på at østlandsk også er en dialekt, på lik linje med enhver annen dialekt. Det er jo riktig det, men bare på samme måten som ethvert filformat for tekstbehandlere er likeverdige (hvis de har støtte for de samme funksjonene). Men jeg tror heller ikke du hadde blitt veldig fornøyd hvis jeg bare brukte mitt egenutviklede filformat når jeg skulle dele filer med deg? Man må ikke ta seg så nær av at de språkhistoriske realitetene er som de er, dvs. at østnorsk tilfeldigvis er blitt standarden. Slapp av, se litt stort på det, man må vel ikke nødvendigvis forsvare sitt eget dalføre i enhver sammenheng?

  Et annet poeng: Når man har en norm, så kan man jo også snakke om hva som er korrekt og ukorrekt — naturligvis da i forhold til den normen. Men det virker som om noen språkvitere ikke klarer å få seg til å si at noe er ukorrekt — alt er bare mer eller mindre brukte varianter. Du må være enig i at det ikke er noe godt utgangspunkt for språkrøkt og å hegne om godt språk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: