19.01.13 – Ukas ord: Det lengste ordet i norsk

langtordOrdet «kommunaltrafikksikkerhetsutvalg» er et ganske langt ord. Det inneholder 31 bokstaver, men er ikke det lengste ordet i norsk. Hvilket ord er lengst? En kunne forlenge kommunaltrafikksikkerhetsutvalg til kommunaltrafikksikkerhetsutvalgssekretariat som har 43 bokstaver. Dette kan igjen gjøres lengre. Sekretariatet har sikkert en leder, det vil si en kommunaltrafikksikkerhetsutvalgssekretariatsleder og hvis denne lederen av kommunaltrafikksikkerhetsutvalgssekretariatet har et kontor, er det snakk om et kommunaltrafikksikkerhetsutvalgssekretariatslederkontoret og da er vi oppe i 57 bokstaver. Er dette det lengste ordet i norsk?

I prinsippet kan norske ord bli mye lengre. Det er bare å føye til nye etterledd, lage avledninger og sette til bøyningsendelser. Kompleksiteten øker imidlertid når en gjør dette, så det blir vanskelig å få oversikt over innholdet. Ikke er det lett å lese så lange ord heller. De ulike delene av ordene inngår i ulike relasjoner, og hver av disse delene modifiserer andre. Dette er grunnen til at en ikke finner svært lange ord i norsk. I praksis ser det ut til at når lengden på et ord nærmer seg  25 bokstaver, deles ordet i mindre deler. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 19/01/2013, in OH, Ord. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Det er sånt som gjør Rolf Hansens lørdagskryssord så morsom!

  2. Tror det lengste faktiske ordet jeg har støtt på var til forberedende prøve i statistikk, hvor vi måtte lære oss produktmomentkorrelasjonskoeffisienten (også kalt Pearsons r, tror jeg det var – 35 år siden nå!). I sosialøkonomien støtte vi også på grensenyttefleksibilitetsdifferanser …
    Dette var ikke ord som var konstruert for å lage lange ord, men fagord. Ikke husker jeg lenger hva de egentlig innebar, men ordene satt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: