18.01.13 – Ukas trivia og quiz: Svar

Med stor sannsynlighet har du sagt at bim er et lite bord på spkrakhisk, og at bam et stort  bord. Sannsynligvis har du også sagt at en en strikst er en stjerneformet skål. Den andre skålen kalles en fomba. Trolig har du en oppfatning av at den er rundere i kantene, kanskje oval eller helt rund. Altså: På bim står en strikst, på bam står en fomba.

I tester med lignende ord er det vanlig at 90- 95% av testdeltakerne svarer slik det er beskrevet ovenfor.

Koblingene ovenfor er et resultat av den såkalte bouba/kiki-effekten som beskriver en ikke-tilfeldig kobling mellom språklyder og objekters utforming. Effekten ble først observert av den amerikansk-tyske psykologen Wolfgang Köhler i 1929. Forbindelsene som blir trukket, kan tyde på at hjernen er i stand til å slutte seg til abstrakte fysiske forhold ut fra lydlige inntrykk, og enkelte knytter dette til språkets opphav: Var de første ordene menneskearten ytret, lyder som skulle «gjenskape» det omtale objektet?

Artikulasjonen av bim og bam demonstrerer dette. I-lyden artikuleres med trangere munnåpning enn a-lyden.Kanskje er det også lettere å produsere lavere frekvenser når en sier /a/ enn når en sier /i/ slik at bam får en mer «brummende» uttale mens bim får en mer «pipende»? I-lyden er også mindre klangfull enn a-lyden. Dette kan bidra til å gi inntrykk av ulike størrelser mellom objekter med henholdvsi /i/ og /a/ i navnet. Betegnelsen på den mer runde skålen inneholder en vokal som uttales med rundede lepper, det finner en ikke i navnet på den stjerneformede skålen. «Strikts» inneholder også flere ustemte lukkelyder, mens «fomba» har stemte leppelyder.

Det er foreslått av denne effekten er den nevrologiske basisen for lydsymbolisme, altså det at lyder i seg selv skal uttrykke en mening, jf. lydhermende ord som bang og svissjjj. Samlinger av ord med delvis lik struktur, for eksempel sleip, slask, slu, slim, slurv, slapp, slum  inneholder beslektede betydningsmessige elementer idet ordene gir negative konnotasjoner.  Kan dette skyldes de to første lydene: en sj-lyd pluss en l-lyd? (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 18/01/2013, in OH, Trivia og quiz. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: