16.01.13 – Ukas språkmyte: Bokstavelig talt

“Jeg skjønte hva jeg hadde sagt idet de siste bokstavene ramlet ut av munnen min”, sa Plumbovokalisten til VG etter et uheldig utsagn under en prisutdeling i 2012. Episoden ble sendt direkte på TV, men seerne verken så eller hørte noen bokstaver. De hørte noen språklyder, men så ingenting.

Utsagnet bygger trolig på flere misforståelser:

a) Lyd og bokstav er det samme

b) Det er en 1:1-forhold mellom talespråk og skriftspråk i den forstand at hver språklyd har en egen bokstav

ad a): Språklyder kommer ut av munnen, bokstaver er grafiske symboler. Bokstavene representerer lyder, de er ingen lyd i seg selv. Utsagnet faller jo ellers på sin urimelighet når en tenker påhvordan dette ville være i språk som ikke skrives med bokstaver, for eksempel nye, ikke skriftfestede språk eller språk med lang historie bak seg, som kinesisk.

Og hva skulle komme ut av munnen under uttalen av ordene «skal» og «skall». De høres jo helt like ut, så skulle det da  komme en l-bokstav ut av munnen når en sier det første ordet, og to når en sier det neste?

ad b) Skriftsystemet i norsk har mange unntak. Mange norske språklyder uttrykkes gjennom to eller tre bokstaver (ng, sj, skj, rsj). Det er også slik at en og samme bokstav kan representere flere lyder (vokalen i «rom, kom»), eller at én lyd kan være representert ved flere bokstaver som første konsonant i «gi, ja».

Så uttrykket bokstavelig talt må ikke tas for bokstavelig. De eneste bokstavene en kan ha i munnen, er nok bokstavkjeksene, og de puttes inn i munnen. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 16/01/2013, in OH, Språkmyter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: