15.01.13 – Ukas språktrekk: Forleddstilknytning

Vi har tidligere snakket om at etterleddstilknytning er grunnregel i norsk: Når et adjektiv modifiserer et sammensatt substantiv, er det etterleddet i substantivet som modifiseres. I “et stort passasjerfly” sier «stor» noe om flyet, mens i “en stor flypassasjer” sier «stor» noe om passasjeren.

Men ingen regel uten unntak. Av og til sier det foranstilte adjektivet noe om det første leddet i sammensetningen. “En økonomisk saksbehandler” tolkes vanligvis som en person som behandler økonomiske saker, ikke som en saksbehandler som arbeider på en økonomisk måte eller en som er dyktig med sin personlige økonomi. Ordet “store skogeiere” tolkes på samme måte, det vil si at det ikke er eierne som er store, men skogene.

I fotballreportasjer snakker man om spillere som skal styre spillet på midtbanen. Spilleren betegnes ofte som en sentral midtbanespiller. Dette uttrykket er tvetydig. En sentral midtbanespiller kan være “en sentral spiller på midtbanen” eller “en spiller på sentral midtbane” (tilknytningsforholdene kan leseren finne ut selv).

For lag som skal dominere fotballen blir det viktig at spilleren er i stand til å fylle begge rollene  slik at vedkommende blir en sentral spiller på sentral midtbane, altså en sentral sentral midtbanespiller. (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 15/01/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: