01.01.13 – Ukas språktrekk: /ʉː/

Skjermbilde 2012-12-26 kl. 12.04.54Noen vokallyder er vanlige og finnes i mange språk,for eksempel er /i/, /e/ , /a/, /u/  (o-lyden som i «rom») og /o/ (å-lyden som i «hånd») representert i mange språk. Alle disse vokalene finnes i norsk: «vinn, venn, vann, rom, hånd».
Noen lyder er sjeldne, for eksempel den lange u’en en finner ide norske ordene «sur, lur» (lydskriftsymbolet for denne er /ʉː/). I en stor database over språklyder i verdens språk, UPSID (The UCLA Phonological Segment Inventory Database), er det oppgitt at /ʉː/, som er en av 919 lyder i databasen, bare finnes i ett språk – norsk! (OH)

Reklamer

About H-O-J-K

Heidi Borghild Helgå. universitetslektor i norsk for utlendinger; Olaf Husby, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap; Jacques Koreman, professor i fonetikk; Kjell Heggvold Ullestad, universitetslektor i norsk for utlendinger

Posted on 01/01/2013, in OH, Språktrekk. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Min stakkars danske mor opplevde det som et mareritt hver gang vi skulle reise med toget og hun skulle kjøpe billett hjem til Grua. Ikke kunne hun si R og ikke kunne hun si U.Som regel endte hun opp med en billett til Roa.

 2. UPSID er ny for meg, men jeg lurer på hvorfor store språk som engelsk, nederlandsk, dansk, svensk, og et mindre språk som frisisk ikke er med. U-lyden du refererer til tror jeg finnes på flere indo-europeiske språk.

  • Grunnen til at engelsk ikke er med, er at databasen skulle inneholde språk som var representative for ulike språkfamilier. Den opprinnelige basen var basert på ca 5% av verdens språk. Norsk var med, men ikke svensk, blant annet. Vi holder på med en utvidelse av databasen og passerer nå ca 500 språk. Det er ikke uproblematisk å beskrive nye språk ettersom det finnes varierende beskrivelser av et og samme språk. Det er flere grunner til det, men det lar jeg ligge her.

   Adressen til vår utvidete versjon er

   calst.hf.ntnu.no/L1-L2map

   Vår versjon av databasen har en utvidet funksjonalitet i og med at en kan sammenligne språk. I tida framover vil basen bli supplert med nye språk.

   OH

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: